Hakukoneoptimointi lyhyesti

Mitä tarkoittaa hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimoinnilla pyritään vaikuttamaan verkkosivujen näkyvyyteen hakukoneessa. Hakukoneita ovat esimerkiksi Google ja Bing, ja niillä etsitään tietoa netistä. Jokainen hakukone etsii tietoa oman algoritminsa kautta, joten sivut yleensä optimoidaan tiettyä hakukonetta varten. Hakukoneoptimoinnista puhuttaessa tarkoitetaan usein Googleen optimoimista, ihan siitä yksinkertaisesta syystä että se on maailman suosituin hakukone.

Yksityiskohtaisempia tekstejä hakukoneoptimoinnista tällä sivustolla:

Lyhyemmästäkin lyhyempi optimoinnin opas

Karkeasti luokiteltuna hakukoneoptimoinnin voisi jakaa kolmeen eri osa-alueeseen:

  1. Sisältö – onko sisältö mielenkiintoista, onko sivuilla käytetty oikeita avainsanoja?
  2. Tekninen – onko sivusi mobiilioptimoitu, turvallinen, toimiva ja nopea?
  3. Linkitykset – onko muilla, luotettavilla verkkosivuilla linkkejä sivullesi?

Pääpointti kaikessa hakukoneoptimoinnissa on kuitenkin aina käyttäjäystävällisyys! Hakukoneoptimointia tehdään ensisijaisesti kävijää ajatellen, ja vasta toissijaisesti hakukonetta ajatellen.

Sisällön optimoiminen

Kävijää ajatellen tärkein osa verkkosivujen hakukoneoptiminnissa onkin verkkosivusivujen sisältö. Hakukoneoptimointi alkaa yleensä avainsana -analyysista, jossa kartoitetaan potentiaalisten asiakkaiden käyttämät hakusanat ja -termit Googlessa. Millä sanoilla asiakkaasi etsii tarjoamaasi palvelua tai tuotetta? Näitä sanoja sitten pyritään lisäämään verkkosivuille, ja etenkin Googlen hakutuloksissa näkyvään tekstinpätkään (ns.metatekstiin).

Hakusanan tulisi kuitenkin esiintyä sisällössä luontevasti, vai jaksaisitko lukea alla olevan tekstin kaltaista juttua?

Hakusanan jatkuva toistaminen kun on hakusanoja etsivälle hieman turhauttavaa, kun hakusana esiintyy hakusanaa vastaavassa tekstissä niin usein, että hakusanasta huolimatta hakusanatekstiä ei jakseta lukea.

Tekninen optimointi

Tekninen puoli onkin sitten joko pelkkää listalta asioiden karsimista pois, tai päänvaivaa aiheuttavaa ongelmanratkaisua.

Teknisiin perusasioihin kuuluu varmistaa, että sivulla on SSL -suojaus ja sivut on responsiiviset (toimivat ja näyttävät hyvältä niin puhelimessa, tabletilla kuin pöytäkoneella). Sivujen nopeuteen voi vaikuttaa mm. lataamalla kuvat oikeassa muodossa ja oikean kokoisena, WordPress sivuilla lisäosien määrä kannattaa minimoida. Lisäksi nopeuteen vaikuttaa mm. sivuston koko, välimuisti, kuvien latautuminen (“lazy load”) ja webhotellin/palvelimen nopeus.

Tekninen optimointi voidaan saada kuntoon vain muutamalla pikkumuutoksella, mutta joskus koko sivujen rakenne täytyy uudistaa. Tämä riippuu pitkälti verkkosivujen tekijän tiedoista hakukoneoptimoinnin saralla, valitusta webhotellista ja verkkosivualustasta. Suosittelenkin hakukoneoptimoinnin huomioimista verkkosivuprojektin alkumetreiltä alkaen.

Linkit

Yksi iso ja merkittävä hakukonenäkyvyyteen vaikuttava seikka on ulkoiset linkit, eli kuinka monella muulla verkkosivulla on linkki verkkosivuillesi. Eikä pelkästään se, kuinka monella, vaan millaisilla sivuilla.

Erilaisilla työkaluilla voi arvioida verkkosivun luotettavuutta Googlen silmissä, tällöin puhutaan verkkosivun domainpisteistä. Domainpisteisiin vaikuttaa verkkosivun (domainin) ikä, kävijämäärä, sekä ulkoiset linkit. Tyypillisesti mm. sanomalehtien ja viranomaisten verkkosivuilla on korkeat domainpisteet.

Hyvällä linkki- ja sisältöstrategialla saadaan arvokkaita linkkejä verkkosivuille, mutta se voi viedä aikaa kuukausista vuosiin. Mitä arvokkaampi linkki, sen vaikeampi se on yleensä saada. Muista siis aina pyytää liittämään linkki verkkosivuillesi, kun yrityksestäsi julkaistaan juttu verkkolehdessä tai toisen yrityksen verkkosivuilla. Voit myös itse tarjota sisältöä muille linkkiä vastaan.

Apua hakukoneoptimointiin?

Tämän pikakatsauksen lisäksi jaan Muikean blogissa säännöllisesti ohjeita ja vinkkejä hakukoneoptimointiin. Jos hakukoneoptimointi kuitenkin tuntuu ylivoimaiselta, tai aika ei vain yksinkertaisesti riitä, voit ottaa minuun yhteyttä, niin katsotaan sivujesi hakukoneoptimointi kuntoon! Palveluihini ja hinnastoon voit halutessasi tutustua jo ennakkoon tällä sivulla.